Viktig information

Mina hästar är snälla och jag tränar dem regelbundet för att de skall vara pålitliga. Men det är viktigt att man som förälder är medveten om att olyckor kan ske just för att hästar är hästar……..även små söta ponnyer. Väljer man att vara nära en häst utsätter man sig för risker. Man ramlar av, man blir biten och trampad på tårna. Det vet alla som håller på med hästar och något man måste vara beredd på.

Medföljande vuxen är ansvarig för sitt barns säkerhet under hela vistelsen på Kummingården.

En irriterad häst som står bunden kan inte gå sin väg för att få vara i fred. Det händer då att hästen bits eller sparkas eller knuffas.
Var uppmärksam!
Ett barn kan lätt komma emellan när två hästar är irriterade på varandra. Därför får barnet aldrig vara ensam hos hästen.

Det här är också varför det inte är tillåtet att ta med sig godis till hästarna. Barnhänder klappar – inte matar, det vet mina hästar nu och nafsar inte efter barnens händer. Får en ponny godis blir det bus och liv bland dem allihopa, och lite farligt.

Vanligaste olyckorna i stallet är:

Hästen sparkar
Hästen bits
Ryttaren kläms i dörrar eller blir knuffad av hästen
Ryttaren blir trampad på foten av hästen

Vanigaste olyckorna under ridning är:

Ryttaren ramlar av när hästen stannar och samtidigt tar ner huvudet för att äta.
Ryttaren blir sparkad av annan häst som kommer för nära.
Hästen biter sin ledsagare

Jag tränar regelbundet mina hästar så att de är snälla, väluppfostrade och pålitliga men olyckor kan alltid ske.

Många olyckor kan undvikas när vi tar det lugnt i stallet och är försiktiga. Inget skuttande och springande. Prata med hästen så den hör att ni kommer fram till den.

Ge inte hästarna godis då de blir avundsjuka på varandra och börjar kivas, eller bits för de vill ha mer!
Alltid ha hjälm och säkerhetsväst på. Både i stallet och på hästryggen.
Ordentliga skor som inte kan fastna i stigbyglarna om man ramlar av och som skyddar tårna i stallet. Inga gympaskor!
Inga halsdukar eller flaxiga kläder som kan fastna.

Hästar och människor pratar inte samma språk. När man väljer att vara nära en häst måste man vara koncentrerad och försöka förstå hur hästen mår eller vad den vill. Är man okoncentrerad kan mycket väl hända att man får ett nyp i benet eller en knuff. Det är naturligtvis inte bra att hästen gör så men något man alltid måste vara beredd på. Är du osäker på hur hästar fungerar kan du alltid rådfråga med personalen.

Försäkring

Vuxen som anmäler sitt barn till Kummingårdens Ridlekis är ansvarig för barnet före, under och efter verksamheten.
Hästarnas försäkring ersätter olyckor och personskador som hästen orsakar. Den gäller såväl ryttare som besökare i stallet.
Det bästa är ju om vi är skadefria och därför försöker jag hålla miljön så säker som möjligt.

BRA ATT VETA OM HÄSTAR

Hästen är ett flyktdjur och reagerat snabbt när den blir skrämd.

Springer först – tänker sen

Nu är mina ponnyer väldigt lugna och trygga men man bör alltid vara förberedd på att saker kan hända snabbt, försöka förutse faror och ha hjälm på huvudet. En skrämt häst kan rusa rakt över ett barn eller barnvagn och trassla in sig i hundens koppel.

Hästen står alltid beredd och lyssnar och ser på allt som händer runtomkring. Därför kan en häst i rörig miljö bli trött och sur av förmånga saker att hålla koll på. Därför finns det regler om att man inte ska springa och skrika. Man bör plocka bort alla onödiga saker att titta på som hundar, barnvagnar och stora grupper av människor.

Många hästar blir oroliga om det blåser då de inte hör så bra som de brukar.

 

Sara V. Jensen
Kummingårdens Ridlekis

BOKA TID