DSC_1941

 

15 snälla shetlandsponnyer finns på Kummingården

7 flickor: Mimmi, Malva, Saga, Kamomill, Ronja. Wilma och Lilja

8 pojkar: Oskar, Legolas, Putte, Zorro, Jalle, Romeo, Corvette och Timotej

Romeo

12 år (född 2011).

 

Romeo är ny på Kummingården (feb-23) Så gullig och mysig ponny. Han älskar att bli klappad och är snabb och att rida rolig i skogen. Han har tidigare tävlat i körning i par med Corvette som också är ny.

Detta är en ponny många barn kommer att älska.

Corvette

10 år (född 2013).

 

Här har vi en riktigt härlig ponny med lång lockig man och svans. Corvette är alldeles ny på Kummingården (feb-23) och har tidigare tävlat i körning i par med Romeo som också är ny.

Jättesnäll och mild, kelig och mysig att klappa och borsta. Precis lagom lugn i skogen och passar alla barn att rida.

oskar

Oskar

27 år (född 1996).

Han är ganska stor och kraftig med sammetslen svart päls. Oskar är mycket snäll ponny. När man går bredvid Oskar vill han gärna komma nära och stryka mjuka nosen mot handen. Oskar är en sån häst man skulle vilja ha som gosedjur hemma i soffan.

Den lilla vita pricken i pannan på fotot har med åldern blivit ganska stor och fyller nu hela pannan. Snäll och trygg och inte så busig som förr utan tar det hellre lite lugnt. Jättebra ponny till små ryttare eftersom han med åldern blivit lite svag i ryggen.

Mimmi (2)

Mimmi

30 år (född 1993).

Mimmi är nog stallets klokaste ponny. Kan allt, vet allt och har full kontroll på verksamheten eftersom hon varit här så länge. Hon är snabb i benen och en riktig arbetsmyra och tävlar gärna med den som springer bredvid. Hon är mjuk och fin och en väldigt känslig häst.

Mimmi är en ponny som blir lite stressad av mycket aktivitet omkring henne. Det blir ju lätt så med många ponnyer, barn och vuxna. Därför vill hon gå först i ledet där det inte blir trångt.

Mimmi tycker inte om att bli borstad och kan se riktigt sur ut och biter i luften. (Dock har hon aldrig någonsin bitit någon på riktigt) Lägg undan borsten då och sätt dig ner och smek henne över nosen och klia lite bakom öronen. Då slappnar hon av och njuter av stunden med dig.

Mimmi är verkligen en ponny man lär sig att behandla med kärleksfull hand.

malva

Malva

22 år (född 2001)

Malva är 100 cm hög och är precis sådär lagom pigg och jättesnäll. Malva är bästa hästen för den som är lite ängslig och osäker för hon är trygg och stadig och väldigt, väldigt snäll att borsta och kela med. Lyfter hovarna själv när man ska kratsa.

STOR mage har malva men nej här är inget föl nej. Hängbuken beror på lite slappa bukmuskler. Dessa tränar man bäst genom att gå långsamt. Men Malva vill gå fort. Och då hänger magen lite…. Ett besvärligt dilemma eftersom det då är svårt att få sadeln att inte glida för långt fram. Man får spänna lite lösare runt magen.

lilja

Lilja

22 år (född 2001)

Lilja är en väldigt snygg liten häst. Hon har tävlat i ponnytrav men travar gärna både långsamt och snabbt. …. när hon har lust. Behöver oftast en liten puff för att komma igång och stannar om hon tycker barnet skumpar henne i ryggen förmycket.

Mycket lång man och pannlugg har hon, som man kan göra fina flätor i. Pannluggen hänger ända ner till nosen. Passar både små och lite större barn. Lilja är snäll och trevlig häst.

Putte

Putte

Putte är 26 år (född 1997).

18 år med Putte har givit mig både skrattrynkor och gråa hår. Jisses vilken rolig och påhittig ponny. Han är en snäll fux med jättetjock ljus man.

Putte är pigg och med på allt bus i hagen. Han skuttar runt och leker med Timotej och Jalle. På turridningen tar han det betydligt lugnare. Spar han på krafterna till buset i hagen tro?

På senare år har han lite problem med stela leder. Tycker inte om att lyfta bakhovarna när man kratsar. Han behöver trava lite för att komma igång på morgonen. Samtidigt är han den ponny som kan krypa under ett staket och klättra upp på vilken kulle som helst.

Putte får inte äta äpplen och annat gott, då blir han sjuk. Vi får vara jättenoga med vilken mat han ska äta. Putte är emellertid väldigt duktig på att själv hitta saker att äta får magen att svälla….sommartid blir han rund som en boll.

 

Timotej

Timotej

Timotej är 31 år (född 1992.)

Äldst på Kummingården och minst, bara 90 cm hög
Vit som en liten sagohäst när han inte rullat sig i leran. (Vilket han nästan alltid har..) Timotej är snäll, både att rida och att köra. Han är mycket nyfiken och oftast först framme för att bli kliad och klappad. Busig kan han vara och snabb som blixten när det gäller att smita. Sen är han hopplös att fånga och galopperar glatt omkring. Ibland hittar man lite vit man som fastnat i hagens grind …..och Timotej står nöjd i trädgården och mumsar i rabatterna. Han är en sån ponny som helt oväntat kan stå utanför dörren en morgon, när man tror han står inne i stallet.

Timotej är lugn, långsam och trygg för den lilla nybörjarryttaren och busig och snabb för den som ber om mer fart.

Zorro

19 år, född 2004

Zorro kom till Kummingården januari 2019. Jag brukar säga att det tar ungefär 2 år att forma ponnyerna till mina. Zorro har gått från lite envis och bitig till snäll, gosig och jättesöt. Fast jättesöt har han varit hela tiden såklart….och envis är han fortfarande och vill helst bestämma själv om det ska gå fort eller långsamt. I skogen är han superbra men på ridbanan inte helt lättriden.

Zorro är en skäck, svart/vit. Han har enormt tjock svans men själva Zorro är ganska smal.

Zorro har fång. Det är en sjukdom hästar kan få när de äter för mycket gräs på våren. (jätteont i hovarna)  När han kom till Kummingården var han väldigt öm i sina hovar. Duktig hovslagare, rätt mat och mycket motion så är han idag helt utan problem. Fast har de haft fång en gång kan det lätt komma tillbaka. Man får vara jätteförsiktig med det där goda men farligt innehållsrika gräset på våren.

saga (2)

Saga

Saga är vacker som en saga…. vit och svart med rosa mule. Hon är 25 år (född 1998).

Saga är en väldigt snäll och trevlig häst. Hon är lätt att rida och mycket lydig. Trippar fram som en prinsessa. Skumpar ingenting. Hon har jättetjock man som trasslar och måste borstas mycket och en enorm pannlugg som man får fläta för att hon ska kunna se vart hon går.

 

Legolas

Legolas

Legolas är 20 år (född 2003), fux, och är en av Kummingårdens största ponnyer på 107 cm.

Legolas är den stora starka killen som bär alla barn snällt och tryggt på sin rygg. Finns nog ingen snällare häst. Lätt att styra och en duktig läromästare.

Fast kommer det en traktor blir han lite rädd och vill att nån han känner väl går bredvid. För Legolas är även en mycket känslig häst som man får vara lite försiktig med.

ronja

Ronja

Ronja är 18 år (född 2005) svart och vit skäck, och är en fantastiskt underbar ponny.

Hon är en av de största på Kummingården och stark och kan lätt bära de ryttare som är lite större. Men lite klumpig är hon och det händer ganska ofta att hon råkar trampa någon på tårna….fast hon är så jätte, jätte snäll.

Kamomill

Kamomill

Kamomill är 15 år (född 2008) Hon är en brun skäck, med vit svans och vita strumpor.

Hon är mycket populär på skogsridningarna för hon är så trevlig och fin. Men hon är lite yr och skuttig och en ponny man måste vara väldigt lugn och trygg med. Man får inte smacka för då blir hon stark och svår att leda. Vi lägger mycket tid och tålamod på denna tuffa lilla dam.

Men fin är hon ….. och väldigt snäll att borsta och tycker mycket om att bli klappad.

Wilma

Wilma är 10 år (född 2013) Hon är en brun skäck.

Wilma är Kamomills dotter och kom till Kummingården för 3 år sen. Då kunde hon ingenting och hade bara gått i en hage och haft det bra och ätit morötter…. så hon blivit väldigt tjock. T tre år och fortfarande pågår långsam bantning och konditionsträning. Hon är härlig att rida, pigg och snäll. Men viktigt att barnet sitter still. Blir hon stressad blir hon stark och ganska svår.

Det här kommer bli en bra häst men det tar tid för hon är väldigt känslig. Hon står längst bort eftersom hon inte tycker om när barn springer runt henne. Då händer det tyvärr att hon sparkas.

Jalle

Jalle 20 år (född 2003) Han är brun och oemotståndligt söt

Jalle en liten ponny men väldigt snabb i hovarna. En busig, energisk och supersöt ponny. Passar små barn som gillar fart.

Han har en gammal skada i sina bakben men är förvånansvärt rörlig ändå. Hoppa kan han inte men busa med de andra ponnyerna vill han gärna. Man måste lyfta bakhovarna på ett speciellt vis så därför får endast personalen kratsa Jalles bakhovar.

 

Pärla  (Miss Issippi)

Född 2013

Pärla är 8 år och är Saras nya häst. Hennes mamma är fullblod efter Academy Award och Pappa är hingsten Zephyr (Napoleon)

Hon kom till Kummingården när hon var 5.

Vägen till att bli en fin dressyrhäst har varit lång och inkluderat fraktur i ett framben och därefter en hel del rehab träning för att bli stark och balanserad ….och sen bröt jag också vänster fram…..

Det är en känslig häst med väldigt bestämda åsikter. Här gäller det att rida det allra bästa jag kan och göra rätt hela tiden. Underbart kelig är hon och verkligen min drömhäst…en riktig pärla…och så har hon ju ett hjärta på nosen…..

Dina och Dorinda

Dina och Dorinda heter Kummingårdens två katter. Förutom dessa är det andra katter som bor hos våra grannar men som ofta är på besök hos oss.

Tassa hette vår gamla katt som tyvärr inte finns mer.

 

Hästar som inte längre finns på Kummingården

mulle

2016-02-16 20.02.19

pontus2

Mulle

Mulle är 26 år (född 1997.)

Pytte lilla och genomgulliga charmtrollet Mulle med de snällaste ögonen.

Eftersom Mulle inte längre var så sugen på att bli riden av många barn i skogen, har Mulle har flyttat till ett annat litet stall. Här blir väl omhändertagen av ett mycket litet barn och går i en stor gräshage tillsammans med 3 andra hästar och har det hur bra som helst. Visst saknar vi honom men…..

Romanov

Född 1991

Romanov blev 32 år. Det är jättemycket för en stor häst men trots det vara han stilig och stark ända in i slutet.

Romanov och Sara har ett långt förflutet tillsammans med tävlingar och skogsgalopper sedan 1997 när de första gången träffades. Lång ömsesidig kärlek och många roliga minnen.

Romanov har okänd härkomst men efter mycket efterforskning tror jag han var en Ungersk häst av rasen Nonius.

1997-2002 tävlade Sara Romanov i dressyr, hoppning och avdelningsridning. Sen skildes deras vägar åt. När Romanov var 24 blev han pensionär flyttade in på Kummingården. Här fick han lugn och ro blandat med prova på-ridlektioner för vuxna. innan han blev pensionär på heltid.

Midgårds Lotus

Vår prickiga Pippiponny har flyttat till en barnfamilj i Markaryd. Vi saknar henne såklart. En fin ponny. Fast hon var lite mycket av allt för att riktigt passa in här och gick ej så bra med de andra ponnyerna. Det är ju väldigt viktigt när vi har många små barn här och oerfarna föräldrar…. att man verkligen kan lita på sin ponny.

Lotus bodde på Kummingården från Aug 2017 till januari 2019

 

Pontus

Pontus har fått flytta tillbaka till sitt barndomshem och är nu lyckligt återförenad med sin helbror Darin. Vi saknar såklart denna underbart keliga guldponny, men efter att ha varit halt i nästan ett år och otaliga resor till veterinären, insåg vi att någon ridhäst blir det aldrig av Pontus. Så Pontus återgår till att vara sällskapshäst. Nöjd och glad och en uppgift hans små ben klarar av.

Loke

Loke

Loke blev bara 11 år (född 1004).

Loke var mycket snäll och trygg. Han bodde bara på Kummingården i ett år. Länge trodde vi att det var kondition kan behövde och bli lite smalare. Men det hjälpte inte och det visade sig att han var sjuk och inte kunde andas normalt. Inte konstigt att han blev så trött fort.
Vi kommer att minnas Loke länge för hans enormt mjuka mule och kärvänliga sätt. Och kanske framför allt för han var oemotståndligt SÖT!

Molly-08

Molly

Molly var en liten, liten mörkbrun tös. Hon blev 18 år (född 1996).

En riktig liten mysponny. Lagom pigg, lätt att styra och mycket mysig att borsta och pyssla om. Verkligen en toppenponny för de allra minsta barnen. En sån liten ponny man hade kunnat ha med sig i handbagaget.

Molly hade en sjukdom, där broskringarna i luftstrupen förtvinade, vilket gjorde att hon fick svårt att andas vid ansträngning. Gradvis blev hon allt sämre. För två år sedan fick hon sluta köra vagn och hoppa. I höstas ville hon inte galoppera mer … Men in i det sista var Molly en tapper liten häst som gärna ville vara med och blir riden och klappad. Det känns ändå bra att hennes dagar fick sluta när hon fortfarande var en stark och glad liten ponny. Men kära nån vad jag saknar henne.

Truls-08

Truls

Truls blev bara 20 år (född 1993)

Han var en ganska stor ponny på 105 cm, skäck, fuxfärgad och vit.
Truls var en försiktig och känslig häst men underbart snäll och supergosig. Han lärde oss att ta det lugnt och stillsamt omkring honom och att hästar kräver respekt och varsamhet.

Truls var ponnyn som själv lyfte hovarna när de skulle kratsas. Truls var ponnyn som höll huvudet långt ner så att även de minsta kunde klappa. Truls var ponnyn som kunde galoppera snabbt som en pil men lika gärna lunka på. Truls var hästen som aldrig lät sig fångas i hagen.

En dag slutade hjärtat att slå och vi blev alla mycket ledsna.

Jum-Jum (2)

Jum-Jum

Denna underbara ponny blev nästan 20 år gammal men blev allvarligt sjuk och kunde inte leva längre. Det var många många barn som älskade Jum-jum för han var så lugn och snäll. Världens bästa kompis… och med den mjukaste av alla mular.

CarinBella1

Bella

Bella är 30 år (född 1991)

Snälla Bella bor i Vellinge. Hon är en underbar fux med vit man och svans. En riktig skönhet fortfarande men är numera väldigt grå i pannan. När jag skaffade fler och fler ponnyer blev det för mycket för Bella att hålla ordning på och därför sålde jag henne så hon skulle få lugn och ro. Dessutom är Bella en sån ponny som går rakt igenom staket och behöver tre haspar på boxdörren……

BOKA TID