Hjälm

Ridhjälm på alla barns huvud hela tiden nära ponnyn, inte bara när de rider. Hjälmen ska sitta stadigt och inte glida omkring på huvudet. Ridhjälmar finns att låna här.

Har man en cykelhjälm eller skidhjälm som sitter bra får man gärna använda den.

En bra hjälm som sitter stadigt är JÄTTEVIKTIGT!

Säkerhetsväst

Säkerhetsvästar finns att låna.  Det är inget krav att ha väst.

För att ge ett bra skydd ska västen vara i rätt storlek och sitta tight nära kroppen. Är västen för stor eller gör barnet otympligt paket är det bättre att strunta i västen, eftersom risken då större att ramla av. Vi har inga hastigheter eller höga höjder som kräver väst.

Västen sitter bäst under jackan.

Mjuka långa byxor – inte shorts/kjol

Smidiga byxor med långa ben. Inga hårda sömmar som skaver. Strumpbyxor är för tunna, man kan lätt få skavsår av sadeln. Byxorna ska skydda benen mot sadeln och mot kvistar i skogen.
Tänk på att byxbenen glider upp lite när man sitter i en sadel. Det kan bli en glipa mellan byxben och stövel om byxorna är lite korta! Kallt på vintern och brännässlor på sommaren.

Ridbyxor är världens skönaste plagg! Tjockt tyg, inga sömmar, elastiska och sitter stadigt utan att glida upp i benen.

Stövlar

Vanliga gummistövlar är jättebra att rida i. (Självklart varma vinterstövlar och ullstrumpor på vinter). Kraftiga skor eller stövlar med skaft och liten klack, som hindrar foten att glida igenom eller fastna i stigbygeln. Gymnastikskor är farligt att rida i och absolut inte sandaler eller tofflor! (Jag har gummistövlar till utlåning)

Långärmat

Långärmad tröja skyddar bäst mot riviga kvistar och brännässlor i skogen.

Förälder

Bra klädsel och lämpliga skor även för deltagande förälder! Tänk på brännässlorna om sommaren och leriga stigar på höst och vår. I bland behöver man gummistövlar och regnställ.

Sara V. Jensen
Kummingårdens Ridlekis