Ridlektioner


Ridning på ridbana och i skogen, körning, borsta, kratsa hovar, roliga övningar mm

Terminsridning i Ridlekisgrupp  (Info för alla)

Ridning i ridlekisgrupp om 6-7 elever. Ridning på ridbana och i skogen, körning, borsta, kratsa hovar, leda, sätta på grimma mm Föräldrar sitter på läktaren men deltar aktivt i vissa av terminens övningar. Varje lektion är 60 minuter och inkluderar teori.

Hemsida bildspel (12)

I ridlekisgrupp rider barn från 5 års ålder tills de år de fyller 8 eller är max 130 cm. Dock max 4 terminer. Några barn växer ur mina ponnyer tidigare eller känner sig mogna för nästa steg på en ridskola med större ponnyer innan de fyller 8.

I min undervisning lägger jag stor vikt på sitsträning och vertikal balans samt trygghet i sadeln. Mina lektioner är därför lugna och med en röd tråd genom hela terminen.

När barnen slutar hos mig för att gå vidare till större ponnyer hoppas jag att de etablerat en korrekt lodrät sits och rider med lätt buren hand och mjuka skänklar.

Inget banka och dra på detta ställe.

Är ni intresserade av en plats i ridlekisgrupp testar ni först mini-ridlektion som är en fristående prova-på-lektion och bokas på samma sätt som skogsridning. Jag tar under dessa tillfällen emot intresseanmälningar till nästkommande termins ridlekisgrupper .

Till hösten 2023 tar jag i mån av plats in barn födda år 2017 och 2018. Barnen ska då ha ridit aktivt senaste halvåret på skogsturer samt miniridlektioner. Detta för att ha lite hästvana, hittat balansen och vara redo för nästa nivå. Många ridskolor börjar första terminen med ledare. Det gör inte jag utan min ”första termin” heter miniridlektioner och är ett krav för att komma vidare till terminsridning.

 

Hemsida bildspel (25)

Vad är skillnaden på SKOGSRIDNING, MINIRIDLEKTION och RIDLEKISGRUPP?

nellie

Allt är ridlekis men på olika nivå. Skogsridningen är ett kravlöst mys i skogen med en förälder men också förberedande. Det är här man lär sig att stå upp i stigbyglarna, hålla balansen och trava utan att vara rädd eller behöva hålla i sig.

Miniridlektion rider vi i ridhuset och barnet får hålla i tyglarna och styra själv. Förälder som går bredvid.

I Ridlekisgrupp rider vi en hel termin med olika övningar. Nu sitter föräldrarna på läktaren och barnen ska vilja och våga prova själva.

När man rider alldeles själv måste kunna koncentrera sig och dessutom fysiskt klara att koordinera sina rörelser och vara ”skolmogen” MEN många barn vill ju så gärna låååååångt tidigare. Då är ridlekis jättebra. På Kummingården ”leker” ridskola på riktigt. Ridläraren måste hjälpa till hela tiden utan att det märks för att barnet ska känna att det klarar av och inte blir rädd.

I ridlekisgruppen ställs successivt högre krav på att eleven verkligen rider själv och tar hand om sin häst och deltar i alla moment som man måste lära sig, för att bli en bra ryttare. Målet är att mina små ridlekiselever efter ett par tre terminer är väl förberedda och modiga nog att ta steget till ”riktig” ridskola där det verkliga spännande äventyret börjar.

Ridlekisgrupper HT- 2024

Jag fördelar platser i juni. Alla som skrivit upp sig på ”kö-listan” får info. (Platser endast till barn som ridit miniridlektioner aktivt under våren)

Höstterminen startar 2 september 2024.

12 lektioner med uppehåll för höstlov v.44.

12 ggr   Terminsavgiften 2940:-  

Varav 500:- betalas senast den 30/6 och resterande 2490:- senast den 1/8

BG 299-4630

På ridlektion ska barnen ha mjuka långbyxor (gärna ridbyxor) samt långärmad tröja. Gummistövlar, ridskor eller liknande. Hjälm och säkerhetsväst som finns att låna men jag rekommenderar egen hjälm. Utrustningen ska sitta bekvämt.

Inte kjol/klänning, jeans eller gympaskor

Gruppindelning

  • Måndag:   kl 16:30   (termin 1)
  • Måndag:   kl 17:30   (termin 2-4)
  • Onsdag:    kl 16:30   (termin 1-2)
  • Onsdag:    kl 17:30   (termin 2-4)

Grupperna är uppdelade i nivåer/antal terminer i ridlekisgrupp. Normalt rider barnen 3-4 terminer hos mig innan de går vidare till annan ridskola. Många barn deltar även på dagridläger sommaren.


PRELIMINÄRT PROGRAM RIDLEKIS HT-2024

1  Vecka 36     Ridhuset

2  Vecka 37   Uteritt                                                     

3  Vecka 38   Ridhuset

4  Vecka 39    Körning med häst och vagn. Barnet ska ha en vuxen med sig i vagnen

5   Vecka 40   Ridhuset      

6  Vecka 41   Barbacka , Barnen behöver en vuxens hjälp,   Ridhuset och ute     

7   Vecka 42   Ridhuset

8   Vecka  43   Ridhuset

     Vecka 44    HÖSTLOV OCH INGEN RIDNING

9  Vecka  45    Ridhuset

10   Vecka 46    Ridhuset

11  Vecka  47    Ridhuset   

12  Vecka  48    Ridhuset   Avslutning

 

Vi har ingen igen-ridning utan missar man en lektion så är det så.

Att välja Ridskola

Efter höstterminen (2024) slutar barn som är födda 2017 och evt 2018 om de känner att det är dags att gå vidare eller tex är lång för sin ålder. 2-4 terminer hos mig och ett eller två ridläger brukar vara lagom.

Ridlekis är ett förberedande steg  inför Ridskola. Meningen är att ni efter en tid hos mig ska vara sugna på nya utmaningar. Jag ger bara en bra grund att ta med sig och börjar varje termin om med nya små 5 åringar.

Barn som är 7-8 behöver ponnyer som kan och vill mer än mina.

Det finns många ridskolor att välja på. Besök flera och känn efter. Välj en ridskola nära där ni bor, där klasskamrater rider eller där det känns trevligt. Vanlig ridskola, ponnytrav, western, voltige, islandshästar …. i Malmö finns mycket att välja på.

Vill man ej gå på vanlig ridskola kan jag rekommendera Jägersro ponnytravskola.

Det kan vara bra att fråga någon på stället ett par frågor för att få reda på hur lätt det är att hitta någon att prata med eller hur hjälpsamma de verkar på just detta ställe.

Här är en lista på bra frågor att välja på.

Att välja ridskola RÅDGIVNING

Lycka till!